Gondolta volna, hogy az elsősegélyoktatás, illetve tanfolyam szórakoztató is lehet? A következő sorokat részben az élet ihlette, részben a tanulók és az oktatók vidám természete.

A gyűjtemény gondolata már korábban is megfogalmazódott bennem, de a Darwin-díjasok című könyv olvasása megerősített abban, hogy érdemes átadni az utókornak.

Az elsősegélyoktatás roppant nehéz feladat, ugyanis a tanulók többsége kényszerből van jelen. Így ez igazi kihívást jelent az oktató részére, hogy egy olyan előadást tartson a tanítványainak ami nem csak figyelemfelhívó és érdekes, hanem maradandó tudást is biztosít.

 A gyűjtemény koránt sem teljes. 1997-től folyamatosan újra és újra bővül a lista.

Első lecke:

Tájékozódás a helyszínen: Két munkás dolgozik egy építkezésen, amikor az egyik neki támaszkodik egy malterkeverő gépnek, és hirtelen rángatózni kezd. Meglátja ezt a társa, felkapja az első kezébe kerülő lapátot és rávág a rángatózó karjára gondolván, hogy biztosan áramütés érte a kollégáját. Mi lett a következménye? A rángatózónak eltört a karja és fájdalmak közt közölte, hogy csak egy kavics ment a cipőjébe ezt szerette volna kirázni…

Mi ebből a tanulság? Amikor megérkezünk a helyszínre, tájékozódjunk, mi történt és hangosan szólítsuk meg a sérültet.

A baleseti helyszínen az első 3 másodpercben zabszem effektus van. Ezt kell leküzdeni. A stressz leküzdése a legfontosabb. A betegnek pedig pszichés támogatást kell adni. Jelszó: Hazudni, hazudni, hazudni. Nehogy azt mond a sérültnek, hogy hú öregem pocsékul nézel ki…

A baleseti helyszín biztosítása:

- Vedd fel a mellényt!

- A kötöttet, vagy a horgoltat?

- Egyiket se, a kukásat!