A jelenlegi törvényi előírásoknak megfelelő munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyamok megtartása igazolással!

 

 

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján meghatározott, bejelentett képzés, a munkáltatókra, munkahelyekre – üzemekre – gyárakra kiterjedő előírások betartásához szükséges a munkahelyi elsősegélynyújtás  

 

  

Céges tanfolyamok: A tanfolyamot a munkáltató igényeihez alakítva, előzetes időpont és helyszín egyeztetést követően kerül sor. 

Az oktatás tárgyi feltételei: Mivel az oktatás gyakorlat orientált, ezért szükséges egy terem, u alakban elrendezett székekkel. Így jól látható válik és könnyen kivitelezhető lesz a gyakorlás mindenki számára. Tábla és projektor ajánlott, de nem feltétlenül szükséges.

Résztvevők száma: Az ideális csoportlétszám 1-15 főig, szükség esetén nagyobb létszámú csoportal is meg lehet oldani, maximum 20-22 fő/ csoport.

Időtartam: A képzés egy alkalmas, 4-4,5 óra, nagyobb létszámú csoportnál több időt vehet igénybe.

Tematika: elméleti és gyakorlati képzés, műsebekkel, Ambu fantommal, oktató defibrillátorral

Helyszín: a cég által megadott címen történik (szükség esetén általam biztosított helyszínen is lehetséges)

Igazolás: FAR tanusítvány, magyar nyelven kerülhet kiállításra

Díjazás: Árajánlat alapján. Budapest területén belül a kiszállás ingyenes, Budapesten kívűl plusz utiköltséget kell számolni. Készpénzes vagy átutalásos Áfamentes számla kerül kiállításra.

Elérhetőség/jelentkezés: Horváth Katalin 06/20 293-94-91, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Egyéni képzés

Időpont: előzetes időpont egyztetéssel, akár hétvégén is!

Helyszín: XIV. ker. Hungária krt. 136. fsz. (Tóth Zoltán autósiskola) 10-es kapucsengő, vagy XV. kerület Bocskai u. 5-7.

Időtartam: 3,5 óra

Tandíj: 20.000 ft/fő Áfamentes számla kerül kiállításra.

Az ár tartalmazza az előadás jegyzetét, amit elektrónikus formában kapnak meg a résztvevők és a magyar nyelvű igazolást.

Elérhetőség/jelentkezés: Horváth Katalin 06/20 293-94-91, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

 

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről

 

46. § A munkahelyen - jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának, a munkavégzésből és a munkakörnyezetből származó hatások és egészségkárosító kóroki tényezők figyelembevételének, valamint a munka szervezésének megfelelően - biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit.

Az 1993. évi XCIII. törvényben és a 3/2002. SzCsM-EüM rendeletben előírtak értelmében minden munkáltatónak rendelkeznie kell elsősegélynyújtásban járatos munkatársakkal. A munkahelyi elsősegélynyújtóknak köszönhetően rosszullétnél, balesetnél az egészségkárosodás mértékének növekedése megakadályozható!

 

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet

a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről

Elsősegélyhelyek

20. § (1) Minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani. Egy vagy több elsősegélynyújtásra szolgáló - hordággyal is könnyen megközelíthető - helyiséget kell biztosítani ott, ahol a helyiségek mérete, a végzett tevékenység jellege és a balesetek gyakorisága ezt indokolja.

(2) Az elsősegélynyújtó felszerelést, a mentődobozt és a tevékenységtől függően hordágyat, megfelelő mennyiségben és minőségben, jól látható, könnyen és gyorsan elérhető, szennyeződéstől védett helyen kell készenlétben tartani.

(3) Gondoskodni kell az elhasznált, lejárt, használhatatlan eszközök pótlásáról.

(4) Az elsősegélyhelyeket és a hozzájuk vezető utakat a külön jogszabályban meghatározottak szerint kell jelölni.

(5) Az elsősegélynyújtó felszereléssel, az elsősegélynyújtó hely kialakításával és az elsősegélynyújtás megszervezésével kapcsolatos további követelményeket, valamint a kijelölt elsősegélynyújtók képzése, továbbképzése tekintetében az irányadó előírásokat külön jogszabály tartalmazza.

 

15/1972. (VIII. 5.) EüM rendelet 2009 január 1-től hatályát vesztette!  

Annak ellenére, hogy hatályát vesztette ez a rendelet, a munkahelyi elsősegély oktatás irányelvéül/alapjául szolgálhat! ...

 

19. § (1) A vállalatok, szövetkezetek üzemeiben (a továbbiakban: üzem) minden munkahelyen, minden műszakban az ott dolgozók létszámától, az üzem jellegétől, a munkafolyamatok veszélyességétől, az előforduló balesetek gyakoriságától függően kellő számú kiképzett elsősegélynyújtónak jelen kell lennie. E rendelkezés szempontjából üzemi munkahely az üzemi tanműhely is, és a dolgozók létszámánál figyelembe kell venni az üzemi tanműhelyben szakmunkát tanuló fiatalok létszámát is.
(2) Az elsősegélynyújtókat a munkahelyen dolgozók közül kell kijelölni. Az elsősegélynyújtók kijelöléséről, azok kiképzéséről és továbbképzéséről, az oktatáshoz szükséges anyagok, eszközök biztosításáról - saját költségére - az üzem fenntartója (a továbbiakban: munkáltató) gondoskodik.
(3) Az olyan munkahelyeken, ahol villamosenergia-feszültség alatt vagy közelében dolgoznak, valamint az egyéb különösen veszélyes munkahelyeken minden dolgozónak ismernie kell a balesetelhárítási és az elsősegélynyújtási szabályokat.
(4) Az (1)-(3) bekezdésekben foglalt rendelkezések végrehajtásáért a munkáltató felelős.
...

20. §  A kiképzésnek ki kell terjednie:
- az elsősegélynyújtás célját szolgáló gyógyszerek, anyagok és eszközök (a továbbiakban: elsősegélynyújtó felszerelés) szakszerű használatával,
- a vérzéscsillapítással,
- a sebellátással (sebfedés és kötözés),
- az újjáélesztési eljárásokkal (befúvásos lélegeztetés, külső szívmasszázs),
- a sérült testrész rögzítésével,
- a beteg, sérült fektetésével, szállításával,
- a munkahely szerinti speciális elsősegélynyújtással,
- az orvos, illetőleg az Országos Mentőszolgálat igénybevételével
kapcsolatos legfontosabb tudnivalók ismeretére és gyakorlati alkalmazására.

24. § (1) A vállalatok, szövetkezetek egyéb munkahelyein, továbbá az intézetek, intézmények és egyéb szervek munkahelyein a munkaidő alatt a dolgozók létszámától és a munkahelyek jellegétől függően kellő számú kiképzett elsősegélynyújtónak kell jelen lennie. Az elsősegélynyújtáshoz a melléklet I. pontjában meghatározottak szerint kell a kötszereket és egyéb eszközöket biztosítani.